سال اول / شمارۀ سوم / سخن سردبیر/ فرزند زمان خویشتن

فرزند زمان خویشتن

با سلام؛

در گذشته نه چندان دور می گفتند هر کتاب و مطلبی ارزش یک بار خواندن را دارد ولی امروزه می گویند باید کتاب و یا مطلبی را پیدا کنی که ارزش یک بار خواندن را داشته باشد. و این حرفِ بسیار درستی است. به نظر من دو دلیل عمده برای این تغییر رویه وجود دارد. دلیل اصلی آن، شتاب و سرعت زندگی روزمره و ماشینی در عصر اطلاعات است که فرصت چنین کاری را به افراد نمی دهد. و دلیل دوم، تعدد و گوناگونی نشریات و رسانه های مختلف از قبیل رادیو، تلوزیون، کتاب، مجله و از همه مهمتر رسانه های اینترنتی است.

از طرفی به واسطه انقلابی که در صنعت، تکنولوژی و اطلاعات رخ داده، سطح آگاهی عمومی در جوامع بشری بالا تر رفته و در صد افراد با سواد به مراتب بیشتر شده است. این امر باعث شده تا در هر زمینه ای صاحبنظران و متخصصین بسیار زیادی وجود داشته باشند. و این مهم عرصه رقابت را بر صاحبان رسانه ها و دیگر امور تنگتر کرده است. عصر اطلاعات و اینترنت، جهان را به دهکده کوچکی تبدبل نموده است. با همگانی شدن بسیاری از فناوری ها و تکنولوژی هایی که تا چند سال پیش تنها در اختیار گروه خاصی قرار داشت، و یا اصولا وجود نداشت، ما شاهد تبادل حجم زیادی از اطلاعات و اخبار از طُرق مختلف و در بین افراد مختلف هستیم. اخبار و حوادثی که در گذشته یا به کندی به دیگر سوی دنیا راه پیدا می کرد، و یا اصولا راه به جایی نداشت، امروزه تنها چند دقیقه بعد از وقوع آن در اختیار همگان در سرتاسر دنیا قرار می گیرد.

 به برکت و اعجاز فناوری های جدید، از جمله اینترنت و صنایع وابسته به آن،  اطلاعات با شتاب فزاینده ای و در سطح جهانی رد و بدل می گردند. ناگفته نماند که بسیاری از این اطلاعات از قانون بقای ماده و انرژی نیوتن نیز پیروی می کنند. یعنی نه تولید شده و نه از بین می روند بلکه تنها از حالتی به حالت دیگر تبدیل می گردند. و یا به اصطلاح خودمانی کپی/
پیست می شوند. اما با این وجود بسیاری از اخبار و اطلاعات، تولیدی بوده و بعضا تولید کنندگان آن نیز افراد عادی و غیر رسانه ای هستند.

در هر شکل مجموعه این امور سبب شده که رسانه های مختلف اعم از رادیو، تلوزیون، نشریات و سایت های اینترنتی حتی برای یافتن مخاطبین خود دچار رقابت بسیار شدیدی شوند. و این در نوع خود پدیده ای است بسیار با ارزش و قابل تامل. چرا که رقابت باعث افزایش کیفیتِ سرویس ارائه شده می گردد. به ویژه که در جوامع غربی و خصوصا آمریکای شمالی پول مُفت نفتی هم به جامعه تزریق نمی شود و تقریبا تمام موسسات خصوصی هستد. بنابراین باید تلاش کنی که ویژه باشی. باید خلاق باشی تا زنده بمانی و دوام بیاوری. باید نوآوری کنی تا مخاطب و مشتری داشته باشی. واین تنها در مورد رسانه ها صادق نیست بلکه در همه امور دیگر نیز وضع بر همین منوال است.

شاید یکی از دلایلی که بسیاری از ایرانیان به ویژه برخی از اهل قلم، بر این باور نا درست هستند که ما ایرانیان اهل مطالعه و خواندن نیستیم نیز همین باشد. به نظر من با توجه به نکاتی که در بالا اشاره شد، و به دلیل رقابت شدید و کمبود وقت، باید بسیار خلاق و ویژه بود تا مخاطب پیدا کرد. مردم از شنیدن، دیدن و خواندن حرف ها و مطالب تکراری و کهنه بیزارند. جامعه شتابان قرن بیست و یکم به دنبال محرک های جدید و اطلاعات مختصر و مفیدند نه داستان سرایی های تکراری و کسالت آور. و شاید یکی از دلایلی که بسیاری از رسانه ها نه تنها مخاطب پیدا نمی کنند بلکه مخاطب گریز نیز هستند، این باشد که به این نکات بسیار مهم توجه نکرده و کماکان و به اصطلاح قدیم اندر خَم یک کوچه اند و راه خود را می روند. و به اصطلاح فرزند زمان خود نیستند. درک نیازمندی های جامعه از مهمترین عوامل موفقیت در هر تجارتی است که همان "فرزند زمان خویش بودن" را تداعی می کند.

امید است که با شناخت و درک نیازمندی های جامعه کنونی و صد البته همکاری و مشارکت شما هموطن عزیز شاهد هر چه پُر بارتر شدن کیفیت رسانه های محلی در جامعه کوچک و نوپای خود در کانادا باشیم. مهرگان نیز بر آن است تا با شنیدن نظرات و پیشنهادات سازندۀ شما خواننده محترم گامی هر چند کوچک در جهت پیشبرد فرهنگ و ادب ایران و ایرانی در هر کجای دنیا که هستند بر دارد. سیل تماس های تشکر آمیز و انتقادات و پیشنهادات سازنده شما در همین دو شماره از مهرگان گواه این مدعاست که سعی و تلاش بی وقفه ما در مهرگان بی اجر و نتیجه نماند و نخواهد ماند. بر ما ثابت شد که ایرانی بر خلاف آنچه بسیاری می پندارند، اهل خواندن و تفحص است. در همین جا بر خود لازم می دانم تا از همه شما عزیزانی که ما را در این راه خطیر یاری کرده و می کنید سپاسگذاری کنم. همانطور که بارها و بار ها گفته ام بدون پشتیبانی و حمایت معنوی و مادی شما ما راهی بس دشوارتر در پیش و رو خواهیم داشت.

با درود

فرداد فرشته هوش

 

Comments