سال اول / شماره دو / ویل دورانت

WILL DURANT
زندگینامه ویل دورانت

تولد: 1885
وفات: 1981






ویلیام جیمز دورانت
، نویسنده و محقق پر تلاش آمریکایی در عرصه تاریخ و فلسفه بود. ویل دورانت از خوانواده مذهبی کانادایی/فرانسوی، "جوزف دورانت" و "مری آلارد" که از ایالت کبک کانادا به آمریکا مهاجرت کرده بودند در 5 نوامبر سال 1885 میلادی در شهر "نورت آدامز" ایالت ماساچوست دیده به جهان گشود و در 7 نوامبر سال 1981 دیده از جهان فرو بست.

شهرت بی بدیل ویل دورانت به خاطر تلاشهای بی وقفه او و همسرش "آریل دورانت" در تدوین و انتشار 11 جلد از سری کتابهای "تاریخ تمدن" و یا History of Civilization می باشد. این مجموعه نفیس بین سالهای 1935 تا 1975 در پی تلاشهای شبانه روزی او و همسرش و در طی مدت 40 سال انتشار یافت.

پیش از انتشار این مجموعه گرانبها، او به خاطر تالیف کتاب "تاریخ فلسفه" و یا History of Philosophy خود در سال 1926 زبانزد عام و خاص بود. کتاب تاریخ فلسفه کار جدید مطالعاتی و ارزشمندی بود که کمک شایانی به معرفی فلسفه به جهانیان نمود.

در سال 1968 میلادی او و همسرش به خاطر جلد دهم کتاب تاریخ تمدن، "روسو و انقلاب"، موفق به دریافت جایزه ادبی پولیتزر Pulitzer prize  شدند. او همچنین موفق به دریافت جایزه "مدال آزادی ریاست جمهوری" دولت ایالات متحده آمریکا در سال 1977 گردید.

دورانت در سال 1900 میلادی تحت تعالیم جامعه شناسی کاتولیک مدرسه "سنت پیتر" و پس از آن کالج "سنت پیتر" شهر نیو جرسی، واقع در ایالت نیو جرسی قرار گرفت. در سال 1950 دورانت فلسفه سوسیالیست را تجربه نمود اما پس از جنگ جهانی اول دریافت که "شهوت قدرت" زیربنا و خمیر مایه تمامی رفتارهای سیاسی است. آثار و نشانه های اینچنین تفکراتی قبل از وقوع جنگ نیز در او بارور گردیده بود و حتی بر تعالیم و آموخته های مذهبی تندگرایانه اش می چربید.

دورانت پس از اتمام تحصیلات خود در سال 1907 به عنوان گزارشگر روزنامه "عصر" Evening نیویورک که متعلق به "آرتور بریس بین" بود وبا دستمزد هفته ای 10 دلار شروع به کار کرد و چندین مقاله در زمینه جنایات جنسی در این روزنامه به چاپ رسانید. دورانت همزمان به تدریس زبان لاتین، فرانسه، انگلیسی و  هندسه در دانشگاه "سیتن هال" Seton Hall نیوجرسی مشغول شد.

او در سال 1911 در مدرسه "فرر مادرن" Ferrer Modern به تدریس مشغول شد.  تجربه ای پر ارزش در زمینه اکتساب آزادی اراده. در این زمان بود که آلدن فریمن  که یکی از حمایت کنندگان این مدرسه بود، دورانت را به یک تور اروپا فرستاد. در همین مدرسه بود که دورانت دل شیفته و عاشق یکی از دانش آموزان 13 ساله خود به یعنی "چایا کافمن" Chaya Kufman گردید و با وی ازدواج نمود. ازدواجی موفق و شاد. حتی به نوعی اسطوره ای. بعدها چایا اسم مستعار "آریل" Ariel  را برای خود برگزید. ثمره ازدواج آنها دختری به نام "ایتل" Ethel می باشد. آنها فرزند خوانده پسری هم به نام "لویس" داشتند.

دورانت در سال 1913 به طور رسمی آموزگار شد و برای رفع ما یحتاج زندگی خود به طور همزمان به تدریس در کلیسای پروتستان پرداخت. با شهریه ای حدود 5 تا 10 دلار. مطالب آموزشی این دوره از تدریس های دورانت نقطه آغازی بود جهت تدوین کتاب "تاریخ تمدن".

ویل دورانت در سال 1917 میلادی اولین کتاب خود تحت عنوان "فلسفه و مشکل اجتماعی" را به رشته تحریر در آورد. او در این کتاب معتقد بود که هنوز فلسفه به اندازه کافی رشد نکرده و شکوفا نگشته است. و یکی از دلایل اصلی او این بود که فلسفه مشکلات حقیقی جامعه را نادیده می گیرد. در همین سال بود که دورانت مدرک دکترای خود را دریافت نمود و به تدریس در دانشگاه کلمبیا پرداخت.

از معروفترین آثار بیاد ماندنی دورانت می توان به کتاب "تاریخ فلسفه" و مجموعه نفیس "تاریخ تمدن" اشاره نمود. دورانت اثر ارزنده 11 جلدی تاریخ تمدن را با همکاری همسر خود "آریل دورانت" به رشته تحریر در آورد. کتابهای 11 جلدی تاریخ تمدن عبارتند از:

1. مشرق زمین گاهواره تمدن

2. یونان باستان

3. قیصر و مسیح

4. عصر ایمان

5. رنسانس

6. اصلاح دین

7. آغاز عصر خرد

8. عصر لویی

9. عصر ولتر

10. روسو و انقلاب

11. عصر ناپلئون

بعد از جلد یازدهم وی تصمیم داشت که جلد دوازدهم این اثر ماندگار را به نام "عصر داروین" و جلد سیزدهم آن را تحت عنوان "عصر انیشتن" منتشر سازد، که اگر این امر میسر می گردید او تاریخ تمدن بشر تا سال 1945 را پوشش می داد. اما زمان، اجازه چنین کاری را به او نداد.

در شش جلد نخست این مجموعه نام ویل دورانت به عنوان نویسنده و نام همسر او آریل دورانت به عنوان ویراستار آورده شده است. هر چند که در جلدهای بعدی هر دو ی آنها به عنوان نویسنده معرفی گردیده اند.

خانواده دورانت جزئیات داستانهای عاشقانه خود را در اثری تحت عنوان "خودزندگینامه دوگانه" به رشته تحریر در آوردند.

روزی جوانی ناشناس به منزل دورانت مراجعه نمود و از او خواست که "برای من دلیلی بیاور که چرا من نباید به زندگی خود خاتمه دهم!!". مجموعه مقالات او در این خصوص منجر به خلق اثر ارزنده دیگری گردید تحت عنوان "در معنای زندگی" On the meaning of life . 

در دوران کهولت و پس از اینکه ویل دورانت روانه بیمارستان شد، آریل همسر او، که عشقی توصیف ناپذیر به او داشت، از خوردن هر گونه غذا امتناع ورزید و پس از چند روزی در گذشت. وقتی ویل دورانت از خبر مرگ همسرش مطلع شد بلا فاصله دیده از جهان فرو بست و به دیار باقی شتافت. هر چند که دختر و نوه های او خبر مرگ آریل را از او پنهان نگاه داشته بودند، اما ویل دورانت این خبر را از رسانه های محلی دریافت نموده بود و پس ازاندکی و در سن 96 سالگی در گذشت. این دو مرغ عاشق در فاصله دو هفته از یکدیگر و در سال 1981 میلادی دیده از جهان فرو بستند.

جسد او در کنار همسرش در قبرستان "وست وود ویلج" شهر لوس آنجلس آمریکا به خاک سپرده شده است.

ویل دورانت یکی از مبارزان خواهان تساوی حقوق بین زن و مرد بود.او همجنین تلاشهای زیادی در زمینه بهبود شرایط کاری برای نیروهای کار در امریکا نمود. او نه تنها مطالب زیادی در این مورد نوشت، بلکه بسیاری از عقاید خود را  نیز به کرسی نشاند.

ویل دورانت سعی بر آن داشت تا فهم دیدگاه های بشریت را بهبود بخشد و دیگران را نیز از نقاط ضعف و خودسری بشریت مطلع سازد. او پدیده ای که امروزه از آن به عنوان "عصر اروپا" Euro Centrism  نام برده می شود را شدیدا سرزنش می نمود.

دورانت همواره از همسر خود به عنوان معلم، دلدار، آموزگار و دوست نام می برد. برای ویل دورانت، آریل به خودی خود تجسم زندگی، عشق، ستیزه جویی و بیان عقیده بود و او را قهرمان حقوق زنان می دانست.

بیست سال پس از مرگ دورانت جمله معروف او که "یک تمدن بزرگ هرگز از بیرون تسخیر نشد مگر اینکه خودش را از درون ویران نموده باشد" در آغاز فیلم معروف "آپوکالیپو"  اثر "مل گیبسن" بکار گرفته شد.

 

به قول اسکار وایلد: "هر کس می تواند تاریخ را بسازد اما تنها یک مرد بزرگ می تواند آن را مکتوب کند"


فصل سیزدهم از جلد نخست مجموعه کتابهای تارخ تمدن، مشرق زمین گاهواره تمدن، اختصاص به پارس و کوروش کبیر دارد که بخشی از آن در مهرگان همین شماره آورده شده است.

 

Comments