سال اول / شماره صفر / چهره های فرهنگی هفته

پرویز مشکاتیان؛آرامش ابدی آهنگساز و سنتور نواز در اوج

 

مهرگان فرهنگ: پرویز مشكاتيان اهنگساز،ملودی پرداز و نوازنده توانای سنتور پيش از ظهر دوشنبه 30 در 54 سالگي به دليل ايست قلبي در منزلش در تهران برای همیشه خاموش شد.

پرویز مشکاتیان متولد 24 ارديبهشت 1334 در نيشابور،آهنگساز، نوازنده سنتور، استاد دانشگاه و پژوهشگر موسيقي بود و کار هنریش خود را در شش سالگی با پدرش،حسن مشکاتیان که استاد سنتورنوازی و آشنا با ویولن و سه‌تار بود،آغاز کرده و پس از آن در سال 53 برای ادامه تحصیل وارد دانشکده هنرهای زیبا در دانشگاه تهران شد.

مشکاتیان، ردیف میرزا عبدالله را نزد استاد نورعلی برومند و دکتر داریوش صفوت و مبانی موسیقی ایرانی را نزد اساتیدی چون دکتر محمدتقی مسعودیه، عبدالله دوامی، سعید هرمزی و یوسف فروتن فراگرفت.

مشکاتیان کار سنتورنوازی خود را به شیوهٔ رسمی در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی آغاز کرد و در این زمینه بسیار موفق کار کرد و کارهای بزرگ فراوانی را در زمینهٔ آهنگسازی وسنتورنوازی به ویژه تکنوازی انجام داد. وی در آزمون موسیقی باربد که به ابتکار استاد نورعلی برومند برگزار می‌شد، به همراه پشنگ کامکار مشترکاً جایگاه نخست را به دست آورد.

او از سال 1356 همکاری با رادیو را زیر نظر هوشنگ ابتهاج آغاز کرد ولی پس از واقعه ۱۷شهریور ۱۳۵۷ از رادیو استعفا داد و مؤسسه چاووش را با همکاری هنرمندان گروه عارف و شیدا تشکیل داد و پس از آن با همکاری شهرام ناظری، تصنیف «مرا عاشق» را بر روی شعر مولانا ساخت.

از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۶۷ با محمدرضا شجریان همکاری داشت که نتیجهٔ این همکاری، آثار ماندگاری چون بیداد، آستان جانان، سِرّ عشق، نوا و دستان بود.

مشکاتیان همچنین با  حسین علیزاده و محمدرضا لطفی و خوانندگانی چون علی جهاندار، ایرج بسطامی، علیرضا افتخاری، حمیدرضا نوربخش، علی رستمیان و شهرام ناظری همکاری کرد.

مشکاتیان از سال 84 کمتر فعالیت کرده و از آخرین کارهای او می توان به سرپرستی گروه عارف در کنسرت آذر ۱۳۸۶ اشاره کرد.مشکاتیان، کتاب‌های بسیاری نیز درباره موسیقی ایرانی تألیف کرده‌است.

پیکر پرویز مشکاتیان طی مراسمی که در میان اندوه هزاران تن از مردم فرهگ دوست نیشابور تشییع شد.

علاوه بر حضور مردم مردم نیشابور که شمار آن ها بیش از 15 هزار نفر اعلام شد،هنرمنداني چون حسین علیزاده،كيوان ساكت،محدرضا درویشی، همایون شجریان ،شروين مهاجر،پژمان طاهري، حميدرضا نوربخش،علي رستميان پیکر پرویز مشکاتیان را تا آرامگاه ابدی او در کنار آرامگاه عطار نیشابوری همراهی کرده و به خاک سپردند.
 

بازگشت اکبر رادی با اجرای هاملت با سالاد فصل به صحنه

 

مهرگان فرهنگ:با اجرای ویژه«هاملت با سالاد فصل» به کارگردانی هادی مرزبان در تماشاخانه سنگلج،اکبر رادی نمایشنامه نویس بزرگ ایرانی دو سال پس سکوت همیشگی اش به صحنه بازگشت.

نمايش «هاملت با سالاد فصل» شامگاه جمعه  10 مهر ماه هم‌زمان با سالروز تولد اكبر رادي با حضور هنرمنداني چون محمود دولت‌آبادي،بهزاد فراهاني،دانيال حكيمي،بيژن بيژني،پري صابري،جعفر والي،پيمان قاسم‌خاني،مهدي ميامي،عطاالله كوپال،قاسم زارع،مسعود فروتن،صدرالدين شجره، فرامرز طالبي و همچنین خانواده زنده‌ياد رادي به صحنه رفت.

استقبال هنرمندان و تماشاگران از اجرای این نمایشنامه ماندگار اکبر رادی به خدی بود که  شماری از تماشاگران به صورت ايستاده نمايش را تماشا كردند.

هادي مرزبان،کارگردان مام آشنای تئاتر که با اجراي اخیر نمايش«هاملت با سالاد فصل» برای دهمين‌بار نمايشنامه‌اي از اكبر رادي را به صحنه برده است،طی سخنانی گفت که"پيش از اين هم گفته‌ام كه سونامي پرواز رادي آن‌قدر براي من بزرگ و دشوار بود كه يكي دوسال گذشته زادروز او را فراموش كرده بودم،اما حالا مي‌دانم كه تولد رادي براي ما مهم است،او در طول 69 سال زندگي پربار خود به اندازه صدها سال براي تئاتر و هنر ما فايده داشت، اما اي‌كاش از نظر فيزيكي هم در كنار ما بود.»

هادی مرزبان 19 سال پیش نیز اثر ماندگار اکبر رادی «هاملت با سالاد فصل» را به صحنه برده بود و این دومین اجرای این نمایش با کارگردانی مرزبان است.

فرودس کاویانی،فرزانه کابلی،بهروز بقایی،بهاره رهنمار و شماری دیگر از بازیگران سرشناس تئاتر در اجرای جدید«هاملت با سالاد فصل» بازی می کنند.

 محمود دولت‌آبادي نیز در اجرای ویژه این نمایش به مناسبت تولد اکبر رادی گفت«همواره گفته‌ام كه رادي براي بچه‌هاي تئاتر آثار بسياري از خود به جاي گذاشته است و هر زمان كه بچه‌هاي تئاتر دلشان براي تئاتر تنگ شد، كافي است يكي از متن‌هاي رادي را بخوانند.»

اکبر رادی متولد 10 مهرماه 1318 در رشت متولد شد و خالق آثار ماندگاری چون «مرگ در پاييز»، «از پشت شيشه ها»،«لبخند باشکوه آقای گيل»،«پلکان»،«آهسته با گل سرخ»، «هاملت با سالاد فصل»،«آميز قلمدون»، «شب روی سنگفرش خيس»، «کاکتوس» و «پايين گذر سقاخانه» است که روز چهارشنبه 5 دی 1386 از میان ما رفت.

بهرام بیضایی نمایشنامه نویش و کارگردان بزرگ ایرانی درباره رادی گفته است«دهم مهرماه، سربلند است كه زادروز اكبر رادى باشد»،«قلم وامدار وى است؛و زبان امروز بى آزمون هاى او چالشى سترگ را كم داشت. در قحط نمايش-چه خواندنى، چه ديدنى، چه آموختنى-آغاز كرد، و بيش از چهار دهه بى چشمداشت،با خويش باورى گسست ناپذير،و يقينش به فرهنگ و نمايش، بر پاى خود،در برابر آينده اى بى چشم انداز، استوار ايستاد.»

 

Comments